Fonemi

Over Fonemi

background-illustrations

Fonemi is ontwikkeld door leerkrachten voor leerkrachten.

Vier docenten van de lerarenopleiding VIVES Campus Brugge ontwikkelden de webapp in samenwerking met vier Brugse basisscholen en de ontwikkelaar Bits of Love, met steun van Smart Education @ Schools (Vlaamse Overheid en IMEC). Vanuit een praktijkgericht onderzoek schreven ze oefeningen en spelletjes uit die de vaardigheden van het fonemisch bewustzijn trainen. Om het geheel in een logische opbouw en structuur te gieten kregen ze educatief conceptadvies van Oetang.

Celine
Céline Goekint

Leerkracht basisonderwijs, praktijklector ICT, coördinator Spellenlab en illustrator.

Linsey
Linsey Hardyns

Docent bewegings-opvoeding, schrijfmotoriek en coördinator onderzoeks-vaardigheden.

Eva
Eva Monstrey

Docent onderwijskunde en nascholer Eekhout Academy ICT in de kleuterklas.

Marleen
Marleen Ost

Docent taal en taalvaardigheden, vakdidactiek Nederlands.

Vier ervaren leerkrachten kleuteronderwijs uit vier Brugse scholen testten de oefeningen regelmatig uit in hun klas. Ze gaven feedback over de moeilijkheidsgraad van de oefeningen, de instructievorm, de spelvorm en de tekeningen. Door voortdurend overleg kreeg de webapp vorm. Voor de technische ondersteuning konden ze rekenen op Bits of Love. Zij vertaalden het concept in een digitale tool.

VivesBits of LoveVlaanderenimecStudio CelineOetangDe BoomhutOLVASint-Leo HemelsdaleDe Zonnetuin

Waarom Fonemi?

Megaphone
Onderzoek wijst uit dat het begrijpend lezen er steeds meer op achteruit gaat. Moeite met begrijpend lezen hangt vaak samen met niet of minder goed technisch kunnen lezen. Hoe sterker het fonemisch bewustzijn ontwikkeld is, hoe vlotter de leesstart zal verlopen.
Girl Smile
Goed kunnen spelen met klanken is immers een belangrijke voorwaarde om tot lezen te komen. Leerkrachten hebben vaak handen te kort om kinderen individueel te begeleiden bij het inoefenen van de vaardigheden van het fonemisch bewustzijn. Bestaande apps die hierbij ondersteuning bieden zijn vaak niet duurzaam of minder kwalitatief.
arm
Fonemi maakt het voor leerkrachten makkelijker om het fonemisch bewustzijn bij kinderen op een individuele manier te stimuleren en zo hun leesstart te verbeteren in het eerste leerjaar. Fonemi is ontwikkeld door leerkrachten voor leerkrachten.
 • Juf Heidi

  "Fonemi is een zeer kindvriendelijke app. De kinderen kunnen volledig zelfstandig aan het werk elk op hun eigen niveau. Het is een Nederlandstalige app met herkenbare woorden en telkens mooi geïllustreerd. Een meerwaarde aan de app is het kindvolgsysteem waar jij als juf/meester een duidelijk beeld krijgt van wat het kind kan of juist niet kan."

  Juf Heidi

  Sint-Leo Hemelsdaele basisschool Brugge

 • Juf Katrien

  "Het is uniek! Juffen, je hoeft niet meer verder te zoeken, eindelijk een kwalitatieve app die zowel thuis als op school kan worden ingezet. Met een juiste verklanking."

  Juf Katrien

  De Boomhut Freinet basisschool Brugge

 • Juf Amber

  "Nederlandstalige app, aantrekkelijke tekeningen en kindvriendelijk, duidelijke opdrachtgeving/instructie, kinderen kunnen zelfstandig aan het werk, volledig en gedetailleerd kindvolgsysteem die gemakkelijk in gebruik is voor de leerkracht, volledig overzicht voor leerkracht, ..."

  Juf Amber

  Vrije basisschool De Zonnetuin Brugge

 • Vives studenten

  "Zowel de juffen, de kinderen, als wij waren laaiend enthousiast! De leerlingen kunnen op een speelse manier de vaardigheden inoefenen die ze zo nodig hebben om te leren lezen."

  Vives studenten

  Stage eerste leerjaar

Ga aan de slag met Fonemi in jouw school of klas

Koop het gewenste aantal credits voor je school online aan. Na ontvangst van betaling bezorgt ons team je zo snel mogelijk toegang tot de app!

Koop nu credits aanicon-arrow-right